Documentaire fotografie

 

Beeld en vorm

Wat zie je?

Ik zie een donkere man van de zijkant met 4 grote littekens op zijn gezicht. 2 op zijn gezicht en een door zijn haargroei.  Hij heeft een lichte snor. Een stukje is van zijn oor en het lijkt of de man bijna stikt doordat hij zijn hand op zijn keel houdt. Hij staat tegen een grauwe oude muur. Hij draagt een soort oud overhemd. Zijn mond staat open en zijn ogen zijn groot , ze geven aan dat hij gestockeerd is.

Wat betekent het beeld?

Ik denk dat ze met dit beeld willen weergeven dat mensen in hun eigen land worden aangevallen waar ze niks aan kunnen doen. Ze kunnen nergens heen daarom staat hij alleen tegen een muur en houdt zijn adem in. Door de hand die hij op zijn keel zet maakt het beeld duidelijk dat hij elke keer weer probeert te overleven en elke keer dat benauwde gevoel heeft dat het lijkt alsof iemand continue een mes op zijn keel houdt. De littekens geven aan dat hij al een hoop ellende en klappen heeft gehad. Het speelt zich af in landen in de derde wereld met een corrupte overheid of een dictatuur waar niet geluisterd wordt naar wat de burgers willen.

Wat betekent het beeld werkelijk?

De titel van het beeld heet: the survivor of a Hutu death camp. Het gaat dus over een man die de Rwandese burgeroorlog heeft overleefd. In 1994 vond in het Afrikaanse land Rwanda een volkenmoord plaats waar veel mensen werden gedood, geslagen en misbruikt. De man was in het kamp terecht gekomen omdat hij de volkenmoord niet aanspoorde. Hij hoorde bij de hutu’s maar hij steunde niet de volkenmoord. Hij werd als verader gezien omdat hij niet mee deed. In Rwanda heb je 2 stammen: de hutu’s en de tutsi’s. De man is lid van de hutu stam die gevangen zat in het kamp omdat hij niet meedeed met de volkenmoord op de tutsi’s.

De fotograaf wil met deze foto mensen bewust maken dat ze zich niet afwenden. Dat hun mening er wel degelijk toe doet en het leven van andere mensen kan beïnvloeden. Zodat er een groep van gelijk gezinde groeit.

Bronnen:

http://mikophoto.net/wordpress/?attachment_id=3831

http://www.jamesnachtwey.com 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s