Wat zegt jou lichaamshouding?

Sta jij ook graag met de handen in de zij of heb je ze liever over elkaar? En de benen? Staan ze recht onder de heupen of liever gekruist? Al deze posities, jouw houding, zenden signalen uit naar de buitenwereld. Ben jij benieuwd welke signalen? Lees dan snel verder.

nonverbaal

Non-verbale communicatie, de wereld zit er vol mee. Kijk maar is om je heen, je ziet verkeersborden die een bepaalde betekenis hebben, haardracht en kleding van mensen waarmee ze iets willen uitstralen, lichaamshouding van mensen en we kunnen van een afstand eigenlijk al zien aan een gezichtsuitdrukking of diegene boos, blij of verdrietig is. Wij mensen communiceren vaak non-verbaal, bewust en onbewust. Non-verbale communicatie vertrouwen we over het algemeen meer. Je weet bijvoorbeeld nog wel toen je klein was en je stiekem wel een jongen leuk vond maar het niet wilde toegeven. Je schreeuwde dan met een rode toet en een glimlach van oor tot oor: “Neeee ik ben helemaal niet verliefd op hem!”. Mensen liegen dus beter in woorden dan in beeldtaal.

Kun jij je ook zo ergeren aan mensen die de tas op een andere stoel leggen in een volle trein of bus? Een sterker signaal kun je niet krijgen, deze persoon wil zijn of haar eigen ruimte en anderen mogen niet te dichtbij komen. Die stoelen zijn er niet voor niets denk ik dan en kijk diegene dan altijd vuil aan, waarop ze boodschap snapt en gelijk haar tas van de stoel afhaalt. Ook was ik laatst uit in Amsterdam, je kunt aan groepen makkelijk zien of zij open of gesloten zijn. Ik met mijn vriendinnen stonden in het midden tussen 2 jongens groepen. Aan de rechterkant stond een groep die continue met hun lichaam naar ons stonden, zij waren duidelijk open voor een praatje en aan de linkerkant een groepje jongens die heel erg gesloten in een kringetje stonden en af en toe wat rondkeken in de zaal maar eigenlijk bang waren om buiten de kring te vallen. Dan is de groep een ‘eigen kliek’.

Ook zie je goed het verschil tussen onzekere mensen en zelfverzekerde mensen. Treurig of onzekere mensen laten vaak de schouders hangen, lopen met een gebogen rug en kijken vaak naar de grond. Dit doen zij meestal bewust in de hoop dat ze niet opvallen en geen contact met de buitenwereld te zoeken. Je zendt dus signalen uit waarmee je wilt zeggen dat je liever op de achtergrond blijft.

Zelfverzekerde mensen daarentegen hebben vaak een rechte rug, schouders naar achter en houden het hoofd omhoog. Zij lijken op die manier de wereld aan te kunnen. Of het waar is? Don’t know, maar ze geven wel dat signaal! Nu je dit weet, kun je eens op je heen kijken.

cold as eyes

3146324192_1_2_6G1NAScG_large_thumb_500x281

Kun jij je ook zo dood irriteren aan die jongens die tijdens het uitgaan naar je toelopen en vervolgens iet zeggen als: ‘Wat kijk je chagrijnig!’ of ‘Wel lachen hè, dan ben je mooier’? Dat komt dus inderdaad door het gezicht. Niet iedereen is gezegend met een Valium-gezicht waardoor je lippen de hele dag 90 graden omhoog staan. Een vrolijk gezicht nodigt namelijk uit tot een gezellig gesprek!

Zo zie je maar weer dat er dus overal non-verbale communicatie is en of de signalen dan altijd kloppen is de vraag. Maar laten we eerlijk zijn, het is altijd leuk om bewust te zijn van tekens en signalen.

Ben jij altijd bewust van jou lichaamstaal??

bronnen:

http://www.weheartit.com

http://www.pinterest.com

boek: communicatieleer

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s