Groepsdruk

Groepsdruk, iedereen krijgt er bewust of onbewust mee te maken. De periode dat heel Nederland Uggs droeg bijvoorbeeld, maar of iedereen ze nou echt mooi vond? Kies of doe je iets omdat je het zelf wil (‘jij vindt Uggs heerlijk lopen en ze zijn lekker warm’) of doe of kies je voor iets  omdat je vriendinnen het ook doen (‘iedereen loopt met Uggs’)? Als je voor iets kiest omdat je een zekere ‘druk’ voelt door mensen (ouders, vrienden, leraren) om je heen, heb je te maken met groepsdruk

Groepsdruk kan dus eigenlijk niemand weerstaan, denk maar aan afgelopen Sinterklaas vieren, iedereen viert dan toch gewoon Sinterklaas? En aan iets wat heel vanzelfsprekend is, zoals kleding dragen want het is natuurlijk not done om naakt op school of op je werk te verschijnen. Groepsdruk kan heel erg positief zijn. Als jouw hele klas met elkaar afspreekt om voortaan met de pauze geen ongezonde snacks meer te eten, dan kan je spreken over gezonde groepsdruk. Jij zult dan niet zo snel een patatje bestellen als de rest van je klasgenoten bijvoorbeeld een salade neemt.

Screen_shot_2010-11-19_at_10.44_.42_AM_

Groepsdruk kan ook negatief zijn, net zoals in het filmpje hierboven. Een meisje wordt hier afgebeeld als ‘de leider’. Zij is namelijk diegene die begint met het voorstel om drugs te nemen. Zij smokkelt het stiekem naar binnen. Als ze met z’n drieën op de wc staan, haalt het meisje het zakje met pillen uit haar zak. Een ander meisje volgt de leider meteen en zegt vrolijk ‘ja ik doe mee’. Het andere meisje weet dat drugs slecht voor je is dus zegt in eerste instantie dat ze niet mee doet. Waarop de andere meiden fel reageren. Het meisje stemt uiteindelijk toch toe, door de welbekende ‘groepsdruk’ ze wil namelijk niet buiten de groep vallen. Ze doet dus iets wat ze eigenlijk helemaal niet wil maar omdat haar 2 vriendinnen het wel doen wil ze eigenlijk niet de ‘buitenstaander’ zijn.

1d87038933a366cde10b234eee56903d

Dit gebeurt vaak dat je iets doet waar je het eigenlijk helemaal niet mee eens bent of niet achter staat. Als je merkt dat iemand (vaak is het 1 persoon) druk op jou uitoefent en jij bent er niet mee eens, is het het beste om er gelijk wat over te zeggen. Het komt vaak voor dat jij niet de enige bent die het er niet mee eens is en waarom zou je eigenlijk iets doen waar je helemaal niet achter staat? Het is daarom slim om te weten wanneer je eigenlijk te maken hebt met groepsdruk. Want vaak heb je niet eens door dat je onder druk staat of zelf druk uitoefent op een ander!

bronnen:

Boek/colleges communicatieleer

http://www.mailandfemail.com/?p=1409

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s