Why I want to join the American Elections in 2016?

God Bless the United States!!

De Amerikaanse verkiezingen zitten er weer aan te komen. Om de 4 jaar wordt er in Amerika een nieuwe president gekozen en is het aan de burgers of ze Democratisch of Republikeins gaan stemmen. Dit alles wordt, zoals altijd in Amerika, natuurlijk grootst aangepakt. Presidentskandidaten doen er namelijk alles aan om zoveel mogelijk kiezers binnen te slepen. Mijn opleiding maakt het mogelijk om deze unieke ervaring met eigen ogen mee te maken in Washington D.C en daarnaast leer je aan de hand van colleges veel over de Amerikaanse geschiedenis en de Amerikaanse politiek. Waarom ik deze onwijs unieke ervaring niet wil missen? Dat ga ik je nu vertellen!

De redenen waarom ik deze kans niet wil missen is, omdat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in de Amerikaanse politiek. Precies 4 jaar geleden koos ik er daarom ook voor om voor mijn profielwerkstuk op de Havo te houden over het onderwerp; The American Elections Obama Vs. Romney. Samen met mijn partner heb ik toen alle peilingen en nieuwsfeitjes bijgehouden omtrent de verkiezingen tot aan de verkiezingsuitslag. Naast de welbekende grondwet Trias Politica in Amerika, de achtergronden van de presidentskandidaten, de voorverkiezingen en het analyseren van de tv-debatten, focusten we ook op de mediatechnieken die tijdens de campagnes werden gebruikt. Door de opkomst van social media, waar Obama toen erg goed op inspeelde, ontstond er namelijk een nieuwe vorm van campagne voeren. Ook kwamen Obama en Romney op bezoek bij verschillende entertainment shows om aan hun imago te werken en hun persoonlijke kant te laten zien. Komende verkiezingen zal social media denk ik ook een steeds grotere rol gaan spelen, wat voor ons als communicatie studenten natuurlijk nog interessanter maakt!

Tijdens het profielwerkstuk hebben ik en mijn partner de mogelijkheid gekregen om Frans Verhagen te interviewen, een journalist en publicist die zich bezig houdt met bijna alles wat te maken heeft met de Amerikaanse politiek en geschiedenis. Het was vrijwel uniek dat hij voor ons tijd wilde vrijmaken voor een interview bij hem thuis in Eindhoven. (zie Frans’s website)

Schermafdruk 2015-11-29 11.40.04

De verkiezingsuitslag, die in de nacht van dinsdag 6 november op woensdag 7 november 2012 plaatsvond, was natuurlijk het moment van de waarheid. Om geen seconde te missen, keken ik en mijn partner op school samen met alle Tweetalig VWO leerlingen om 06.00 uur (’s ochtends!) op school in de aula en op groot scherm naar de live uitslagen via CNN en BBC. Met een berg Amerikaanse pancakes op schoot keken we hoe Obama het uiteindelijk won van Romney, wat eigenlijk iedereen stiekem een beetje al verwacht had. Toen Obama na de uitslag ging speechen, zat ik op het puntje van mijn stoel. Wat kan die man speechen zeg, ongelofelijk! Vooral dit stukje vond ik erg overtuigend; “It doesn’t matter whether you’re black or white or Hispanic or Asian or Native American or young or old or rich or poor, abled, disabled, gay or straight. You can make it here in America if you’re willing to try”. Ik weet nog goed dat we hier tijdens het assessment van het profielwerkstuk een vraag over kregen, Obama was namelijk de eerste Amerikaanse president die uitsprak dat hij voor het homohuwelijk was. Dit was de enigste vraag die we tijdens het assessment niet konden beantwoorden vandaar dat ik het nu nooit meer zal vergeten!

Na de uitslag postte Obama onderstaande bericht op Twitter, die maar liefst 500.000 keer gedeeld werd. Daarmee werd het de meest populaire tweet aller tijden! Barack Obama kan zich nu niet meer kandidaat stellen voor de verkiezingen, omdat hij reeds voor twee ambtstermijnen verkozen is. Komende verkiezingen wordt het dus extra spannend omdat beide kandidaten zich moeten bewijzen om nieuwe kiezers te winnen!

obamatweet

Na het profielwerkstuk bleef ik de interesses houden voor Amerika. Ik ging namelijk op zoek naar een stage plek in Amerika. Ik maakte een overtuigende motivatie, CV en startten een persoonlijke blog in het Engels waarin ik naast persoonlijke verhalen ook focusten op Communicatie. Ik solliciteerde voor een stage plek bij de Nederlandse Ambassade in Washington D.C, bij het Consulaat-Generaal gevestigd in San Francisco/Chicago/Miami en bij een aantal grote bedrijven als de Rabobank (Alleen gevestigd in California) en Google. Daarna besefte ik toch dat ik het misschien ook eens moest gaan zoeken bij wat minder grote bedrijven, ik bedoel ‘Google’ beetje hoog gegrepen toch? 😉 Uiteindelijk heb ik met 5 bedrijven een Skype gesprek gehad en is er bij 1 bedrijf iets serieus uitgerold, namelijk JZPR in Santa Barbara. Ze waren razend enthousiast en konden niet wachten om een ‘Dutchie’ als stagiair in huis te hebben. Ik was dolblij en ik had mijn Visum papieren al ingevuld. Stagevergoeding was geen probleem. Maar zodra het allemaal serieus werd en dichterbij kwam, merkte ik dat ze niet meer reageerde op mijn e-mails. Ik bleef reminders sturen maar toen ik na 5 weken nog geen reactie had op mijn eerste e-mail zakte de moed bij mij in de schoenen. Het was ondertussen al de maand mei en ik was nog steeds bezig met mijn ‘American Dream’. Uiteindelijk besloot ik samen met mijn mentor Yvonne om realistisch te blijven en op zoek te gaan naar een andere stageplek. Ik probeerde stiekem nog hier en daar te solliciteren bij een bedrijf in Amerika, maar de tijd om alles te regelen werd korter en moeilijker. Een minor in Amerika was mijn volgende doelwit, maar om eerlijk toe te geven kwam ik er al snel genoeg achter dat dat gewoon onbetaalbaar was voor mij door de extra FEE die er aan vast zat. 

Wat eigenlijk ook wel grappig is om te vermelden, is dat ik 4 jaar geleden al een kijkje heb genomen op de blog van het Honors Program tijdens de verkiezingen in 2012. Ik ging samen met mijn ouders naar de Open Dag op de Fontys Economische Hogescholen in Tilburg om mij te oriënteren voor een vervolgopleiding na de Havo. Ik weet nog goed dat ik toen Lisa Schoenmakers aansprak, zij zat toen in het vierde jaar van Communicatie en zij vertelde met met veel enthousiaste over de opleiding Communicatie. Daarnaast vertelde ze dat zij net terug kwam uit Washington en New York en daar de Amerikaanse verkiezingen heeft mogen meemaken. Ik weet nog goed dat mijn vader op dat moment zei; ‘Nou Lieke dit is een opleiding voor jou, dat hoor ik wel’! Ik vertelde natuurlijk meteen dat ik de afgelopen tijd de Amerikaanse verkiezingen op de voet heb gevolgd en dat ik de Amerikaanse politiek erg interessant vind. Ze gaf me een briefje mee met daarop de website van de blog van het Honors Program. Ik vond de blog erg leuk om te lezen, de creatieve schrijfstijl, de manier waarop het Amerikaans kiesstelsel werd uitgelegd was erg interessant en natuurlijk de verslagen in Washington D.C en New York zelf! Na deze open dag was ik ook volledig overtuigd over het feit dat de opleiding Communicatie een geschikte opleiding voor mij was en ik heb nog geen moment spijt van gehad van deze keuze.

Na bovenstaande redenen en mijn verslaving aan de series House of Cards, Homeland en alle films die te maken hebben met het Witte huis (Olympus has fallen, White house down) is het nu de hoogste tijd om deze ‘American dream’ eindelijk echt eens waar te maken en met eigen ogen te zien wie de nieuwe 45e president van Amerika wordt!

Ook zou ik graag, na een onverwachte ontmoeting met Bill clinton 9 jaar geleden in Rome, zijn vrouw Hilary Clinton graag eens de hand willen schudden! 😉 

PS. Ben je benieuwd naar het hele verhaal achter deze foto? Ik vertel het allemaal tot in details tijdens de 9 uur durende vlucht richting Washington D.C! 🙂

Bill Clinton meeting

 

Liefs,

Lieke

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s